Resetarea are loc în trei etape: răspuns, recuperare și reînnoire

Pe măsură ce fazele pandemiei COVID-19 progresează, liderii de afaceri trebuie să-și reseteze strategia și să-și dezvolte reziliența, potrivit Gartner, Inc. Este crucial pentru liderii superiori să ia decizii strategice care să-i conducă către o organizatie reinnoita.

Gartner se referă la „resetare” ca trei faze prin care vor trece liderii în timpul pandemiei. Durata fiecărei etape variază în funcție de țară, industrie și întreprindere, produs sau serviciu. În timp ce liderii de afaceri își resetează strategiile în timpul pandemiei, cele trei etape prin care vor trece includ: Răspuns, recuperare și reînnoire (vezi Figura 1).

„A existat o resetare a forței de muncă și a muncii în sine, o resetare a relației angajator / angajat și o resetare a ecosistemului de afaceri. Pentru majoritatea, impactul pandemiei asupra afacerilor a fost profund negativ, si pozitiv pentru unele sectoare norocoase ”, a declarat Chris Howard, șef de cercetare la Gartner. „Pandemia a șters strategia pentru unii lideri, dar aceștia au acumulat și o experiență de neprețuit. Acum este timpul să reuniți echipa executivă și să folosiți acele lecții pentru a reconfigura modelele de afaceri și de operare pentru o nouă realitate. ”

Figura 1: Cronologia activității

Răspuns

Acțiunile imediate sunt axate pe menținerea în siguranță a oamenilor și funcționarea funcțiilor esențiale ale afacerii. Aceasta este o perioadă relativ scurtă, marcată de efort mare și activitate potențial haotică. Activitățile cheie includ:

Remedii temporare pentru a opri sângerarea.

Recuperare

Acesta este un efort mai organizat / coordonat de stabilizare a operațiunilor. Aceasta are o durată medie. Activitățile cheie includ:

Creați un plan pentru a restabili o stare scalabilă

Identificați capacitățile necesare pentru consolidarea, refactorizarea, redeschiderea, reangajarea, reînchisarea și reaprovizionarea

Reînnoirea

Perioadă prelungită marcată de o execuție strategică și durabilă în întreaga organizație. Activitățile cheie includ:

Invatati cum să efectuați procesele operaționale și fluxurile de lucru în moduri noi, repetabile și scalabile.

Folosiți lecțiile învățate și modelele emergente din fazele anterioare pentru a vă uni la o nouă fundație și la un drum înainte.

Aceste faze nu sunt secvențiale. După cum se vede în Figura 1, fazele se pot suprapune. Domnul Howard a spus că, în perioadele extrem de perturbatoare, este posibil să ne gândim la faza de reînnoire, chiar și în timp ce ne confruntăm cu răspunsul la triaj și recuperare. De fapt, pentru liderii executivi, el a spus că nu este doar posibil – este esențial.

Resetările reușite creează, de asemenea, rezistența organizațională. Pe măsură ce organizațiile elimină punctele slabe și amplifică punctele forte ale modelelor lor de afaceri și de operare, ele vor fi mai bine poziționate pentru a rezista următoarei perturbări.

„În absența unui vaccin sau a unui remediu pentru COVID-19, orice revenire în activitatea comercială ar putea fi ușor urmată de o altă rundă de răspuns, recuperare, reînnoire, așa că imperativul este de a absorbi lecțiile învățate rapid și de a construi schimbări durabile în afaceri și în exploatare modele ”, a spus domnul Howard.

Creați un model de afaceri rezilient

Liderii de afaceri trebuie mai întâi să stabilească exact unde și cum criza și-a întins și rupt modelele existente și unde se află riscurile și oportunitățile ca urmare. Liderii superiori și funcționali trebuie să colaboreze în jurul unui protocol de planificare a scenariilor agil, bazat pe opțiuni, pe care îl pot utiliza pentru a identifica incertitudini semnificative și a le evalua în funcție de importanța lor pentru viitorul pe termen scurt și lung al întreprinderii.

În faza Reînnoire, liderii trebuie să profite de ocazie pentru a-și reseta sau reconstrui modelele de afaceri și operațiunile pentru o nouă realitate. Gartner a subliniat căile plauzibile post-pandemice ca redimensionare, reinventare, revenire, reducere și pensionare (vezi Figura 2).

Figura 2: Cadrul de planificare postpandemică

„Pentru unii, pandemia a fortat modelele de afaceri și de operare până la punctul de rupere. Organizațiile vor reduce în cele din urmă sau vor retrage definitiv unele activități. Aceasta ar putea include mutarea unor capacități de afaceri în ecosistem (de exemplu, SaaS) sau eliminarea completă a unui produs sau serviciu. În unele cazuri, pensionarea este de mult întârziată ”, a spus dl Howard.

„Alții s-ar putea reinventa re-concentrându-și capacitatea. Gândiți-vă la centrele de servicii guvernamentale care au fost forțate să ofere serviciile lor de la distanță. Este posibil să poată retrage unele dintre centrele lor fizice și, în schimb, să se concentreze pe noile lor capacități digitale ”, a spus dl Howard. „Și altele, cum ar fi părțile digitalizate ale unei organizații, s-ar putea să rescaleze definitiv.”